UBÓJ ŚWIŃ NA TERENIE
GOSPODARSTWA
Z PRZEZNACZENIEM MIĘSA NA UŻYTEK WŁASNY
Każda sztuka świń musi być zarejestrowana w Agencji Restrukturyzacji i ModernizacjiRolnictwa bezpośrednio po jej zakupie (każde zwierzępowinno być oznakowane a sprzedający powinien przekazać kupującemu kopię świadectwo zdrowia dla świń wydane przez urzędowego lekarza weterynarii).
Zamiar prowadzenia uboju świni należy zgłosić Powiatowemu Lekarzowi Weterynarii w Jaśle wformie pisemnej, telefonicznej lub pocztą elektroniczną z 24godzinnym wyprzedzeniem
(te1.13 4464321).
Należy przeprowadzić badanie w kierunku włośni mięsa świń poddanych ubojowi na terenie gospodarstwa. Uboju powinna dokonać osoba posiadająca stosowane kwalifikacje
do prowadzenia uboju zwierząt rzeźnych.
Skutki niedopełnienia wymienionych wyżej obowiązków - kary pieniężne zgodnie z rozp.Ministra Rolnictwa
i Rozwoju Wsi z dnia 26 maja 2010 r. w sprawie wysokości kar pieniężnych za naruszenie przepisów o produktach pochodzenia zwierzęcego (Dz. U. z 2010 r. Nr 93, poz. 600) w wysokości od 100 zł do 2000 zł.
Dodatkowe informacje - PIW Jasło - dział higieny żywności pochodzenia zwierzęcego tel. 13 4464321.
Powiatowy Lekarz Weterynarii w Jaśle
Powiatowy Inspektorat Weterynarii w Jaśle ul. Floriańska 92, 38-200 Jasło
tel.: (13) 446-4321, fax: (13) 446-4321, e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.,piwjaslo.mojbip.pl